Ιορδανία

Είχα ξαναπάει στην Ιορδανία το 1998. Μου είχαν μείνει θετικές εντυπώσεις τότε, παρόλο που δεν ήταν ταξίδι αναψυχής αλλά ένα σεμινάριο του Jemstone – Medmedia για το τότε νεαρό… Ίντερνετ. Θυμόμουν το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο, τους πλανοδιοπώλες στους δρόμους του παλιού Αμμάν. Το γλυκό που έφαγα σε μια κόλλα χαρτί από ένα… ας το πούμε ζαχαροπλαστείο!

Μου είχε κάνει εντύπωση το σκηνικό στη Νεκρά Θάλασσα, όχι τόσο οι «μαγικές» ιδιότητες του νερού όσο οι άραβες άνδρες που κολυμπούσαν, με τις κοιλίτσες τους να εξέχουν από το νερό, οι άραβες άνδρες που προσεύχονταν στα χαλιάκια τους στην ακτή και τις γυναίκες τους όρθιες να τους περιμένουν. Αυτά!

Και γύρισα το 2018 υπολογίζοντας ότι όλα θα είναι ακόμα καλύτερα και πως θα μοιραζόμουν την μαγική ανατολή με αυτούς που αγαπώ!

Απογοήτευση.

Από το αεροδρόμιο του Αμμάν που έπρεπε να πληρώσουμε από €50 βίζα, το άτομο. Μέχρι το χάλια ξενοδοχείο στην παλιά πόλη (που το booking το έγραφε και ως μπουτίκ). Τα αστέρια των ξενοδοχείων είναι μία αστέρα κάτω από τα κυπριακά.

Στα ταξί πασχίζουν να σε ξεγελάσουν: «δώσε μου ό,τι θέλεις», «μα μόνο τόσα;»! Τα ξενοδοχεία θέλουν φόρους επιπλέον της τιμής που αναγράφεται στο booking. Στα καταστήματα (τουλάχιστον της παλιάς πόλης) το παζάρεμα, που εκ πρώτης σου φαντάζει πως κέρδισες καλή συμφωνία, να είστε σίγουροι πως είστε οι χαμένοι.

Τα αρχαία αξιοθέατα εγκαταλελειμμένα στον χρόνο, το καυσαέριο και την κακομεταχείρηση. Η Πέτρα, το θαύμα του σύγχρονου κόσμου, έρμαιο στις ορέξεις και τη βάναυση μεταχείριση των μικροπωλητών, των ύπουλων υπαλλήλων στα εκδοτήρια εισιτηρίων, των ιδιοκτητών αλόγων, μουλαριών, καμήλων και αμαξιών. Διαλύεται μέρα με τη μέρα, αποσυντίθεται. Παρόλα ταύτα πρέπει να την επισκεφθείς και ας κοστίζει €100 η είσοδος το άτομο. Για λίγο ακόμα θα υπάρχει.

Η επίσκεψη στη Νεκρά Θάλασσα αξίζει. Για την εμπειρία. Δεν ξέρω όμως πόσα μπάνια πρέπει να κάνεις για να δουλέψουν πάνω σου οι θεραπευτικές ιδιότητες του βαρυαλατισμένου νερού! Για να διανυκτερεύσεις πρέπει να το πληρώσεις ακριβά, αφού στις όχθες της Θάλασσας έκτισαν μόνο οι διάσημες αλυσίδες πεντάστερων ξενοδοχείων. Υπάρχει όμως και η επιλογή της μονοήμερης εκδρομής, την οποία και πάλι θα πληρώσεις ακριβά, αφού ο οδηγός-ξεναγός θα σε περάσει και από 3-4 άλλα σημαντικά σημεία, όπως η Γυναίκα του Λωτ και ο σταυρός του Μωυσή.

Σίγουρα δεν είναι τόπος διακοπών, σίγουρα όχι για μικρά παιδιά. Είναι τόπος περιπέτειας και ανακάλυψης.

Φωτογραφίες από το ταξίδι του 2018.

Leave a Comment

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s