Η είσοδος της Λευκωσίας είναι το Πέρα Χωριό;

2016-01-01-10-56-55Ήθελα να περάσουν μέρες πριν γράψω την άποψή μου για την προσπάθεια του τότε προέδρου του Πολεοδομικού Συμβουλίου να δικαιολογήσει γιατί αυτός και το Συμβούλιό του πρότειναν τις Χαλεπιανές να κερδίσουν συντελεστές δόμησης και να δικαιούνται να ανεγερθεί εκεί ένα Εμπορικό Κέντρο. Ήταν η κουβέντα για τις νομικές διαφορές Μιλτιάδη Νεοφύτου και Δημήτρη Χριστόφια για τα χρέη της Ομόνοιας.

Μιλούσε στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ ο κ. Σκορδής και με όλη την επιστημονικότητά του μας είπε ότι εκεί στις Χαλεπιανές, στο Πέρα Χωριό της Νήσου, είναι η είσοδος της Λευκωσίας. Και όπως όλες οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις πρέπει στην είσοδό τους να έχουν… τί να έχουν κύριε Σκορδή; Ένα Mall; Έπρεπε λέει να συσταριστεί η είσοδος στην πρωτεύουσα για να μην βλέπει ο επισκέπτης χωράφια και παράγκες και πεταγμένα αυτοκίνητα και μηχανήματα.

Έξω από τις Χαλεπιανές περνώ κάθε μέρα, 5 ή 6 φορές τη βδομάδα, εδώ και εννέα χρόνια. Στο μοναχικό ταξίδι προς και από τη δουλειά, δεκάδες συλλογισμοί, ιδέες, φαντασίες, οραματισμοί ενός ανθρώπου που δεν είναι πολεοδόμος. Ξέρω τον δρόμο παθκιάν – παθκιάν. Και οι Χαλεπιανές ως »ειδικός» που είμαι (από εμπερία) δεν είναι η είσοδος της Λευκωσίας, ούτε γεωγραφικά ούτε ηθικά ούτε πολιτισμικά. Από τις Χαλεπιανές ως τα Φώτα του Καλησπέρα, που τοποθετώ εγώ (ο «ειδικός») την είσοδο της Λευκωσίας, μεσολαβούν χωράφια ακάμοτα και καμούμενα, μάντρες χαλασμένες και σασμένες, παράγκες, αγριόχορτα, δύο βιομηχανικές περιοχές, ένα Mall γερό και ένα ερειπωμένο, ένα γήπεδο και πολλές επαύλεις.

Ως «ειδικοί», είναι φανερό ότι διαφωνούμε με τον κ. Σκορδή και δεν με έπεισε το επιχείρημά του. Αν το Πέρα Χωριό είναι είσοδος της Λευκωσίας, τότε πρέπει να έχει παράπονο η Αλάμπρα, ίσως και ο Κόρνος. Όλοι θα ήθελαν ένα Mall για να ευπρεπιστούν, να αναβαθμιστούν και να δείχνουν «ωραία» στους επισκέπτες.

Τώρα για το πώς είναι οι ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες στην Κύπρο, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να ξέρεις.

Published by

George Constantinou

Δημοσιογραφία, φωτογραφία, θέατρο. Journalism, photography, theater.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s