Η Ιστορία μας διδάξε;

Όταν ήμασταν μαθητές και ακούγαμε τους δασκάλους και τους καθηγητές μας να μας λένε ότι «η Ιστορία πρέπει να μας διδάσκει», δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε πού θα μπορούσαμε εμείς, ως μαθητούδια τότε, να εφαρμόζαμε αυτή τη διδαχή.

Πέρασαν όμως τα χρόνια και οι δεκαετίες και τότε καταλάβαμε ότι η «διδασκαλία της Ιστορίας» δεν έχει και τόση εφαρμογή στην καθημερινότητα ενός μαθητή. Ούτε στην καντίνα, ούτε στο διάλειμμα, ούτε στην αντιγραφή στο διαγώνισμα, ούτε στο αδιάβαστος Δευτέρα πρωί στο σχολείο. Πιο κοντά σ’ αυτό ήταν και είναι το «πάθημα να σου γίνει μάθημα»! Πόσες Δευτέρες να πας μάθημα αδιάβαστος και να μην το καταλαβαίνεις, ότι πρέπει να διαβάσεις το Σάββατο ή την Κυριακή (όχι την Παρασκευή, εμείς πηγαίναμε και Σάββατο σχολείο);

Πέρασαν οι δεκαετίες και τα γκρίζα μαλλιά μας έδωσαν να κατανοήσουμε ότι το «η Ιστορία θα πρέπει να μας διδάσκει» έχει εφαρμογή για πιο κοσμογονικά, πιο συμπαντικά, πιο μακροχρόνια γεγονότα. Η Ιστορία καταγράφει μέσα της αιώνες και αιώνων γεγονότα – γράφει και δεν ξεγράφει.

Προφανέστατα βέβαια θα έπρεπε να σημειώσω ότι η πιο πάνω διαπίστωση αφορά μόνο τα δικά μου γκρίζα μαλλιά, αφού εμφανέστατα στην, κατά κάποιους εκκλιπούσα, Κυπριακή Δημοκρατία είναι χιλιάδες αυτοί που διαφωνούν ή απλώς αδιαφορούν για τις διδαχές της Ιστορίας. Της Ιστορίας της Κύπρου, της νήσου Κύπρου, της Ιστορίαςτης Ευρώπης, της Ιστορίας της Ελλάδας, της Ιστορίας της Μέσης Ανατολής, της αρχαίας Ιστορίας, της σύγχρονης Ιστορίας, της πανάρχαιας Ιστορίας, της Ιστορίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Ιστορίας του Βυζαντίου.

Το πιο επικίνδυνο βέβαια, είναι ότι πολλοί από αυτούς που δεν διδάχθηκαν από την Ιστορία ή θέλουν να αδιαφορούν για την Ιστορία, είναι σήμερα «ηγέτες», «αρχηγοί», διαπραγματευτές της μοίρας μας, της ζωής μας, του μέλλοντός μας. Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι κάποιοι από αυτούς τόλμησαν να αποπειραθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία, επιλεκτικά, σε καίρια σημεία. Διέδωσαν ότι η Ιστορία γράφτηκε λάθος και πρέπει να διορθωθεί… Και ας πούμε ότι παραχαράσσουν την Ιστορία της Κύπρου, ότι ασελγούν στην Ιστορία της Ελλάδας. Τί θα κάνουν με την Παγκόσμια Ιστορία; Πώς θα βιάσουν την Ιστορία της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Άπω Ανατολής; Η Ιστορία δεν είναι η Δημόσια Υπηρεσία της Κύπρου, το Δημαρχείο της γειτονιάς τους για να κάνουν προσλήψεις και σχέδια υπηρεσίας για να βολεύονται και να βολεύουν.

Published by

George Constantinou

Δημοσιογραφία, φωτογραφία, θέατρο. Journalism, photography, theater.

Leave a Comment

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s