Πώς να ξεγυμνώσετε την Τουρκία

Για πέντε δεκαετίες οι ελληνοκύπριοι ηγέτες και διαπραγματευτές (και όσοι δεν ντρέπονται ή φοβούνται μπορούν να αποκαλούν τους εαυτούς τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας), άθελα ή ηθελημένα παίζουν το στρατηγικό παιχνίδι της Τουρκίας, το οποίο είναι προγραμματισμένο και προσχεδιασμένο εδώ και έξι δεκαετίες, απλώς γίνεται update αναλόγως των διεθνών εξελίξεων, χωρίς όμως να χάνει ποτέ την αρχή του ιμπεριαλισμού και του ελέγχου/επηρεασμού σημαντικών διεθνών Οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ κλπ.

Η Τουρκία θέλει άμεσα (και γι’ αυτό βιάζεται) πολιτικό και οικονομικό έλεγχο σε όλη την επικράτεια της νήσου Κύπρου. Όχι μόνο επειδή η Κύπρος έχει στρατηγική θέση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (αυτό ίσχυε μέχρι το 1878) αλλά επειδή αποδεδειγμένα η Τουρκία τηρεί σταθερή επεκτατική πολιτική σε όλες τις κατευθύνσεις γύρω από τα υφιστάμενα σύνορά της. Βλέπε Αλεξανδρέτα, βλέπε βόρειο Ιράκ, βόρεια Συρία, Αρμενία, Κουρδιστάν, Ελλάδα. Προσθέστε και την ανακάλυψη υδρογονανθρώκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ως update. Προσθέστε και την αδυναμία της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως upgrade.

Αφήνοντας στην άκρη τα θέματα εισβολής, κατοχής, βιασμών, εγκλημάτων πολέμου, εποικισμού και άλλων τόσων που η Τουρκία έκανε και κάνει στην Κύπρο από τον Ιούλιο του 1974 (και 1963 και 1967), μας μένει το τί ακριβώς βολεύει την τουρκική πολιτική για την Κύπρο και την Ευρώπη αυτή της στιγμή – μια στιγμή που μπορεί να χρονολογηθεί από το 2000 και μετά. Η Τουρκία θέλει έλεγχο και κέρδη από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, μόνιμο έλεγχο στη διοίκηση της Κύπρου και πρόσβαση στις πολιτικές (Στρατιωτικές, γεωγραφικέςς, πολιτικές, ενεργειακές) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ποιος θα μπορούσε να γίνει ο Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μα φυσικά μια χώρα μέλος της Ένωσης. Και σε ποια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κρυφτεί και να εισχωρήσει; Μα φυσικά σε αυτή που ήδη έσπειρε τις ρίζες της και σε αυτή που διοικήται διαχρονικά από αδύναμους πολιτικούς, καιροσκόπους, ψηφοθήρες, αναξιοπρεπείς και οι οποίοι πάσχουν από κόμπλεξ κατωτερότητας.

Και εφόσον η Τουρκία πέτυχε με δική μας ευλογία να παραμερήσει την ειβολή και κατοχή από την ατζέντα του Κυπριακού, διαπραγματεύεται πλέον λύσεις που θα τη βάζουν και στο τιμόνι και στο χειρόφρενο και στο πετάλι της βενζίνης του οποιουδήποτε μορφώματος μιας δήθεν νέας ομόσπονδης κυπριακής πολιτείας (και ας μας αφήνει τα κλειδιά του αυτοκινήτου για να νομίζουμε πως είμαστε ιδιοκτήτες του)! Εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένες φήφοι, ποσοστώσεις πληθυσμών, πληρωμή των εξόδων της λύσης και των καταστροφών της Τουρκίας με τα έσοδα των υδρογονανθρώκων. Όλα προτάκουστα, αντιδημοκρατικά, άδικα, αντι-ευρωπαϊκά, απάνθρωπα.

Η Τουρκία δεν βολεύεται με την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, της είναι ασύμφορο οικονομικά και καθόλου χρήσιμο πολιτικά. Στην Τουρκία όμως δεν συμφαίρει ούτε η λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Διότι αν η Τουρκία ήθελε τουρκοκυπριακό κράτος στην Κύπρο δεν θα έμενε μόνο στην ανακήρυξή του. Έχει και φίλους και συνεργάτες και πολλά υποχείρια κράτη (στην Ασία και στην Ευρώπη) που θα της το αναγνώριζαν και θα το προίκιζαν και θα το συνέδεαν αεροπορικά. Και τι να το κάνει. Άλλο ένα στόμα να ταΐζει δεν της είναι τίποτα παρά ένα σπυρί στον πισινό. Η μόνη λύση που βολεύει την Τουρκία είναι η λύση που της προσφέρουμε στο πιάτο εμείς – η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ). Ένα κράτος χάος, ένα έκτρωμα χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία, χωρίς αρχή και τέλος, με συγχισμένους πολίτες, πολύπλοκους πολιτιακούς μηχανισμούς, αδιευκρίνιστους νόμους και άδικους θεσμούς και αξίες.

Ο μόνος τρόπος για να ξεγυμνώσουμε την Τουρκία είναι να εγκαταλείψουμε την όποια διαπραγμάτευση για ΔΔΟ. Να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Να επαναφέρουμε διεθνώς το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως θέμα εισβολής και κατοχής. Να αποδεκτούμε να διαπραγματευόμαστε μόνο με την Τουρκία. Να παραδεκτούμε αξιοπρεπώς, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ότι το 1974 χάσαμε έναν πόλεμο. Και να προτείνουμε, σταθερά και χωρίς υπαναχωρήσεις χιλιοστόμετρου, στην Τουρκία: ότι θα είμαστε εμείς, η Κυπριακή Δημοκρατία (η μόνη αναγνωρισμένη διεθνώς κρατική οντότητα στην επικράτεια της νήσου Κύπρου), που θα αναγνωρίσει μια τουρκική δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο, αν μας επιστρέψει το 50% των εδαφών που κατέκτησε με την εισβολή της το 1974 (χωρίς θύλακες, Κόκκινα και Λουρουτζιήνα).

Τότε θα αποκαλύψουμε τις αληθινές της προθέσεις… Αν τη βολεύει αυτή η λύση, να την πάρει. Νικητής πολέμου είναι, το αξίζει.

 

Published by

George Constantinou

Δημοσιογραφία, φωτογραφία, θέατρο. Journalism, photography, theater.

Leave a Comment

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s