Η ζωή είναι μικρή για να τη σπαταλούμε στους… δρόμους.

2017-10-05 08.18.31Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά, από τα εννέα χρόνια που οδηγώ (για τη δουλειά) από Αθηένου προς Λευκωσία (το πρωί) και το αντίθετο το βράδυ, που ούτε τον Αύγουστο η τροχαία κίνηση με αιτία τα φώτα τροχαίας Καλησπέρα, δεν μειώθηκε (πολύ).

Από αυτή την άποψη, η απόφαση για ζωή στη ύπαιθρό δεν ήταν και η καλύτερη, αφού τελικά οι ώρες που σπαταλώ στους δρόμους, μου αφαιρούν από την ποιότητα της ζωής μου και από τον ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου. Χώρια τα έξοδα για καύσιμα, η μείωση της αξίας του αυτοκινήτου μου λόγω πολλών χιλιομέτρων, υποχρεωτικά δυο με τρία σέρβις τον χρόνο, φθορές ελαστικών, αλλαγές λαδιών και βάλε. Οι εξαγγελίες των κυβερνήσεων για μείωση της αστυφιλίας δεν έπιασαν τόμο στη δική μου περίπτωση. Σε ποιου όμως την περίπτωση έπιασαν; Οι εξαγγελίες ούτε τρώγονται ούτε γεμίζουν το ντεπόζιτο της βενζίνης των αυτοκινήτων. Έπεα πτερόεντα.

Πριν μερικά χρόνια είχα κάνει ανάρτηση στο Facebook ζητώντας δικηγόρο να με εκπροσωπήσει σε μια αγωγή κατά παντώς υπευθύνου για τις χαμένες ώρες της ζωής μου στους δρόμους της Λευκωσίας, εξαιτίας της τροχαίας κίνησης. Δεν βρήκα δικηγόρο, δεν έκανα αγωγή, αλλά οι ώρες της ζωής μου εξακολουθούν να χάνονται στις ατέλειωτες ουρές που κάθε χρόνο γίνονται όλο και χειρότερες.

Σαράντα με πενήντα λεπτά στον δρόμο, μόνο για να πάω το πρωί. Παλιά κολλούσαμε και ‘κει στη σύνδεση των αυτοκινητόδρομων της Λεμεσού και της Λάρνακας, παρά την Αγία Βαρβάρα αλλά τώρα η τριπλή λωρίδα μας κατευθύνει άνετους, για να κολλήσουμε στην ουρά από το νέο ΓΣΠ μέχρι τα φώτα του Καλησπέρα. Και δώσ’ του τα νεύρα και οι ιδιοτροπίες. Οι «έξυπνοι» να μπαίνουν από το αριστερό έρεισμα στη γέφυρα, οι πιο «έξυπνοι» από το πιο κάτω και η ζωή στο δρόμο μια ταινία σε επανάληψη καθημερινή.

Και η Τροχαία; Εκστρατεία για βοήθεια των οδηγών στον δρόμο δεν εξάγγειλε ποτέ η Αστυνομία μας. Μόνο Εκστρατεία για τη Ζώνη Ασφαλείας, για τη Χρήση Κινητού, για την Ταχύτητα. Και να βλέπεις τους Αστυνομικούς εκεί στην άκρη του δρόμου να «γράφουν» επειδή οι απηυδισμένοι οδηγούν στο έρεισμα (και συμφωνώ με τους Αστυνομικούς), αλλά μια μέρα δεν τους είδα να λένε «ελάτε βρε παιδιά και από το έρεισμα (το παίρνουμε πάνω μας), να λιγοστέψει η κίνηση, να πάτε στη δουλειά σας».

Πονάει η οδική κυκλοφορία στους δρόμους της Λευκωσίας. Δρόμοι, γέφυρες, σήραγγες, έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί προ δεκαετιών. Και τρένα, μετρό και τραμ έπρεπε να συνδέουν πόλεις και χωριά, δίνοντας εναλλακτικές λύσεις συγκοινωνιών στους πολίτες. Δεν μπορείς να ζητάς κύριε υπουργέ να κάνω εγώ ο πολίτης ενέργειες για μείωση της τροχαίας κίνησης (και κατ’ επέκταση μείωση της μόλυνσης, εξοικονόμηση ενέργειας κλπ), αν εσύ δεν μου έδωσες αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Η ζωή είναι μικρή για να τη σπαταλούμε στους… δρόμους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πολίτης», την Κυριακή 8/10/2017, σελ. 17.

 

Published by

George Constantinou

Δημοσιογραφία, φωτογραφία, θέατρο. Journalism, photography, theater.

Leave a Comment

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s