Δημόσια σχολεία: Η επιστροφή των αρχόντων

Για πολλά χρόνια το σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, επέτρεπε σε όλους τους Κύπριους (και μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Έλληνες) πολίτες, ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξης, κομματικής ιδεολογίας ή πολιτικής ιδεολογίας, να προσλαμβάνονται και να εργάζονται.

Δεν ήταν το πιο δίκαιο σύστημα, αφού επέτρεπε και σε «αδύνατους» εκπαιδευτικούς να εργάζονται, παίρνοντας στα χέρια τους τις γνώσεις και το μέλλον των μαθητών. Δεν ήταν, όμως, και το πιο άδικο σύστημα αφού παρέκαμτε τους κομματικούς μηχανισμούς, το μέσον, τη διαφθορά και άνοιγε το δρόμο σε όποιον καταφέρει να ολοκληρώσει σπουδές, να γίνει κυβερνητικός εκπαιδευτικός. Τα μέσα και η διαφθορά έμεναν για μετά, για τις μεταθέσεις και τις προαγωγές.

Για πόσο όμως οι άρχοντες του τόπου να ανέχονται να παίρνει τις κυβερνητικές θέσεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Ο γιος και η κόρη του κάθε χωρκάτη, του κάθε εργάτη ανώνυμου και ακομμάτιστου; Είχε σπάσει η συνοχή του «σύμπαντος» και το πράγμα δεν πήγαινε άλλο. Πώς γίνεται ο Γιος και η Κόρη αρχόντων, τζακιών και ονομαστών οικογενειών να περιμένουν στη σειρά μαζί με τα άσημα φτωχαδάκια για να προσληφθούν; Και το πράγμα παράγινε, αυτοί οι αλήτες μπορούν και σπουδάζουν και γέμισαν τις λίστες προσλήψεων. Έλεος.

Και ήρθε η σκέψη και ο προβληματισμός. Πώς; Πώς τους πετάμε τους βρωμιάρηδες έξω; Μα βέβαια. Τη δουλειά τη ξέρουμε καλά. Θα πούμε τώρα που μεγάλωσαν οι λίστες, πως μπαίνουν στην εκπαίδευση γέροι (!) των 55 χρόνων (δεν βγήκε κανένας να διαμαρτυρηθεί – κανένας προοδευτικός…, κανένας φίλος «ομο», κανένας φίλος «antifa», κανένας φίλος «αντιρατσί», κανένας φίλος «ζώων» – οι γέροι… των 55 δεν έγιναν ακόμα μόδα) και δεν ξέρουν πια γράμματα.

Θα προσλαμβάνουμε πλέον με αδιάβλητες (!), ακέραιες και δίκαιες εξετάσεις και άμα δυσκολευτούμε να κάνουμε και καμιά προφορική συνέντευξη! Να πετούμε και πολλή στάχτη στα μάτια. Και το δέχτηκαν όλοι εκεί στη Βουλή, ο καθένας τους θα κλείδωνε το μερίδιό του για τους ημετέρους.

Και έσπασε ο διάλος το ποδάρι του και εσιωνοστήκαν τα θέματα στο ίντερνετ. Τζαι ανακαλύψαν ούλλοι πως οι κόκκινοι φάκελλοι της ΚΟΠ ήταν μπροστά στα στημένα του Υπουργείου Παιδείας (και Σία) ροζ. Και τώρα θα το πούμε «προκατάληψη» και πως το παιχνίδι δεν ήταν στημένο και θα το κρύψουμε όπως τις διαρροές των ρουσφετο-email του Χριστόφια, του Άντρου Κυπριανού και του Αβέρωφ πριν δυο βδομάδες.

Βρωμιά και δυσωδία. Και τα αρνιά πάνε κατά χιλιάδες στις «εξετάσεις» νομιμοποιώντας το έγκλημα που γίνεται εναντίον τους.

«Ελάτε την άλλη βδομάδα, θα σας πληρώσουμε τα έξοδα».

Published by

George Constantinou

Δημοσιογραφία, φωτογραφία, θέατρο. Journalism, photography, theater.

Leave a Comment

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s